Tak jo

Mám potřebu nějak se vyjádřit k volbám. Ale jsem v tomto směru naprosto nekompetentní. Neinformovaná volička, co si koupila poslední dvě čísla Respektu a teď z nich děsně důležitě cituje a dělá chytrou. Že jsem se nakonec rozhodla pro TOP09 asi můžu prozradit. A že mám ráda atmosféru voleb. Vždycky jsem měla, už od těch prvních, kterých jsem se aktivně účastnila. Spousta lidí tak různých, kteří by se jinak nesešli, ale tady se sejdou a disciplinovaně naplňují každý stejně to své občanské právo. Ještě víc se mi teď líbí chodit k volbám s dětmi, které svojí zvědavostí dodávají všemu úplně nové rozměry. A tak doufám, že i atmosféru příštích voleb si budeme moci užívat (a těch dalších a ještě dalších...)

Co mě ale štve: jak volby skončí a vzrušení z výsledků opadne, přestávám se o politiku zajímat. Zas až do dalších voleb. Nějak nevím, co a jak sledovat. Televizní debaty? Záznamy ze sněmovny? MF DNES?? (Tu jsem čítávala doma ještě na gymplu.) Ten Respekt? Proto pro jistotu nesleduji nic, měsíc před volbami zpanikařím, koupím Respekt a zeptám se pár lidí, co jim věřím a vím o nich, že mají přehled, koho budou volit. Ne zcela zodpovědná strategie, se mi zdá.

Jak to děláte vy? Sledujete nějak politiku? Kde? Průběžně? Nebo jen před volbami?
Dík za inspiraci!


Komentáře

  1. Ja si ani ten Respekt nekoupila. Kdybych volila srdcem volím Zelené, ale neměli šanci a tak bohužel nemělo cenu je volit. Přiznávám, že jsem si nechala vybrat od muže pár lístků a jeden z nich zvolila. Taky Top09 a málem to s nimi dopadlo jako se Zelenými. Příště si musím koupit aspoň ty dva Respekty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Zelených je fakt škoda, ach jo. Mám pocit, že si nikdo z nás ty ekologický hrozby neumíme připustit, že se nás týkají přímo, bezprostředně a všech.

      Vymazat
  2. Já sleduji politiku průběžně a letos jsem viděla všechny předvolební debaty na čt24 a taky rozhovory se zástupci stran na DVtv (což je mimochodem úžasné zpravodajství, už několik let koukám na všechny rozhovory, které vydají a jsou často i o politice. Poslouchám je totiž při práci.) Ty debaty mi hodně pomohly rozšířit si obzory, i když rozhodování pro mě nebylo těžké, zatím jsem vždycky volila (a věřím, že i do budoucna budu) Stranu Zelených. Volím srdcem, lidi, s jejichž programem prakticky do puntíku souhlasím. Jejich neúspěch byl zklamáním, ale nikdy bych neřekla, že šanci neměli. Když se z potenciálu 7 % stane 1,4 % debakl, je to z velké části tím, že se voliči báli "zahodit" hlas. :) Jinak je nejspíš dobré si vytipovat pár stran třeba přes Volební kalkulačku a průběžně sledovat aspoň na facebooku, co se s nimi přes rok děje. Ale rozumím, že na to má v naší republice asi málo kdo čas (a náladu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! A sleduješ nějak i takové ty každodenní události během roku? Strany na FB, a ještě něco? Některý zpravodajský server?

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Steek

Vlaštovky

Můj minimalistický šatník