Jak se fotí

Ujíždíme si teď doma všichni na dokumentu Jak se fotí, co o něm Eva psala tady. Fotoreportér Jan Šibík se nechává provázet zpravodajem Janem Šmídem po evropských městech a ukazuje mu, jak tam udělat dobré fotky. Pro Jana Šibíka až na velké výjimky dobrá fotka znamená fotka s lidmi, fotka, na které se něco děje, fotka, která zachytí atmosféru místa.

Po pravdě přesně nevím, pro koho je pořad určen. Protože začínající fotografové budou asi zklamaní. Sem tam se objeví rada technického charakteru, ale tak moc letem světem, že bych - nevědět o focení nic - ji asi nepochopila. Ale my s Tomem si nacházíme to svoje - hlavně já. Jan Šibík totiž fotí lidi, a vůbec se nebojí. Jeho výrok "Fotograf musí být tak trochu sobec - musíš jít trochu proti těm lidem s tím foťákem." to myslím dobře vystihuje. Dát si s ním pár workshopů, asi bych se taky přestala bát, protože je velmi přesvědčivý. Vybaven slovíčky Thank you, případně Sorry, sorry fotí všechny a všude (tedy skoro - třeba při focení v kostele či kavárně doporučuje respektovat intimní atmosféru místa - ne nefotit, ale fotit z větší dálky). V budapešťském metru byl celý štáb s kamerou i foťáky vykázán pod hrozbou přivolání policie - situace, ze které mám osypky jen při představě. A co oni? Prostě se sebrali a jeli - možná jen na další stanici. Jako by se nic nestalo.

Inu, takhle daleko asi nemířím, ale přeci jen, dostat na fotky jiné lidi než ty nejbližší je velká výzva. Už se těším, až se uzdravím z rýmičky, abychom s Tomem mohli vyzkoušet, jak se fotí Brno.

Ilustrační fotku fotil Tom.


Komentáře

  1. Počkej, já myslel, že jsme se domluvili na Adamově!? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jo! No Adamov bude vyšší dívčí, netuším, jak tam dostanem ty davy lidí, co měl Šibík v Paříži nebo Londýně...

      Vymazat
    2. Teda nechci se vám plést do rozhovoru, ale kdybych uměla fotit, vyrážím s aparátem do Adamová ihned. Mě to místo úplně fascinuje.

      Vymazat
    3. No a není to ideální místo, kde bys mohla zahájit svou kariéru fotografky? Jen co budu zdravá, vyrážíme! Hlásí se třeba Tom, že by mezitím na hřišti pod jedním z adamovských paneláků hlídal děti? ;)

      Vymazat
    4. To je ovšem vynikající nápad. Tom je taky nadšen, že konečně máme záminku se tam vypravit.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Steek

Vlaštovky

Můj minimalistický šatník