Rodičovská schopnost č. 1 pro klidné prožití svátků: Zvládněte sami sebe (překlad článku Laury Markham)

„Moje vzpomínky na Vánoce jsou plné stresu. Maminka chtěla mít všechno perfektní, snažila se všechno zvládnout a byla z toho tak rozčilená, že z ní zbytek rodiny šílel. Pamatuju si, že když mi bylo asi 8, brečela jsem a říkala „Nenávidím Vánoce“ a tatínek mě utěšoval a říkal „Já taky, miláčku. Musíme to prostě přežít.

A tak pro svoje děti chci být uvolněná a v pohodě. V prosinci vyrábíme dárečky pro rodinu a přátele a dáváme jim je, když se s nimi potkáme – takže dáváme, aniž bychom očekávali, že něco dostaneme. Uděláme si čas na to, abychom se šli do města podívat na světýlka, abychom vyzdobili a užili si náš stromeček. Povídáme si o jiných svátcích světla a připomínáme si, že slavíme a dárky si dáváme proto, abychom i tuhle nejchladnější a nejtmavší část roku udělali veselejší. Oslavujeme slunovrat. Odpočíváme, hrajeme si a smějeme se a užíváme si jeden druhého.“ – Amy

Chcete vědět, která rodičovská schopnost je nejdůležitější, o svátcích i ve všední dny? Zvládat sám sebe tak, abyste zůstali ve vztahu k dětem klidní a milující.

Nezapomeňte, že svátky nejsou stresující jen pro vás, jsou stresující i pro děti. Tolik zoufalého toužení, které v nich svátky vzbudí (stejně jako v nás). Tolik vzrušení, které se potřebuje někudy dostat ven. Všechny ty školní i společenské akce, které způsobí, že rodiny mají méně času. Rodiče jsou ve stresu, úsečnější, a děti proto zlobí. Denní režim i spánek jsou narušeny. Děti se bojí, jestli jsou dost hodné, i přes všechny ty své „zlobivé“ nápady (a vzhledem k tomu, že Ježíšek sleduje každý jejich pohyb).



Děti jsou na nás závislé – abychom ovlivňovali jejich prostředí, ale i abychom jim pomáhali zvládat jejich nálady. Když vy nejste v pohodě, nemůžete pomoci ani dětem k tomu, aby byly v rovnováze. Ve skutečnosti je tak, že když budete nervózní z toho, co všechno ještě potřebujete zvládnout, vaše děti zaručeně začnou zlobit.

Děti nepotřebují Vánoce jako z časopisu. Potřebují vás, v dobré náladě, jak prožíváte atmosféru toho období a šíříte lásku a veselí. Jak na to:

·         Vzdejte se nároku na dokonalost. Připusťte, že skuteční rodiče mají skutečné svátky, včetně bince v kuchyni, rozmrzelých dětí a akcí, které nestihnete, protože se někdo potřebuje vyspat.
 
·         Zredukujte svůj rozvrh jen na to podstatné. Řeknete ne čemukoli, co vám nepřináší radost.

·         Postarejte se o sebe a zůstaňte v pohodě. Začněte tím, že se pořádně vyspíte.

·         Místo na nakupování a aktivity se zaměřujte na vztahy v rodině.

·         Zakažte si jakékoli porovnávání. Nemůžete vědět, co se děje v jiných rodinách; můžete dělat jen to, co je právě v tuto chvíli dobré právě pro vaši rodinu. A dělat to je víc než dost.

·         Ujistěte se, že máte od svátků realistická očekávání.

·         Ve chvíli, kdy vaše nálada sklouzne z milující do zběsilé, zastavte. Obejměte děti a znovu se s nimi propojte.

·         Uvědomte si, co všechno máte, a děkujte za vše dobré ve vašem životě, každý den.

·         Naučte se smát tomu, co se (nevyhnutelně) pokazí.

·         Poplácejte sami sebe po zádech a pogratulujte si za dobrou práci, nejen v prosinci, ale po celý rok.

Ať už v prosinci slavíte kterýkoli svátek, nikdy ten svátek není o nakupování a Instagramu. Je o proměňující síle víry, lásky a světla. Naplňte svůj domov skutečným smyslem svátků – soustřeďte se na přítomnost, a ne na dárky. (v originále: presence, instead of presents). Na to musíte mít svůj vlastní emoční pohár plný, abyste mohli naplňovat poháry těch druhých.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Článek v originále najdete zde.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vlaštovky

Steek

Můj minimalistický šatník