PF2018 podruhé

Slibovala jsem článek o naší dobrovolnické práci. Tak tady je. Zapojili jsme se jako dobrovolníci do předvolební kampaně Pavla Fischera. A je to mazec!

Vlastně mi tohle dobrovolničení spadlo z nebe. Už delší dobu jsem hledala činnost, která by mě na mateřské naplňovala. Ještě něco navíc k péči o děti a šití či pletení. Něco smysluplného, něco s lidmi. Zároveň jsem po parlamentních volbách cítila potřebu se angažovat. Ne nutně politicky, spíš možná občansky. Zachránit demokracii :) No a pak jsem si projela prezidentské kandidáty, toho nejlepšího (a zároveň tehdy ještě málo známého) si vybrala a napsala na dobrovolnický mail, že bych ráda pomohla. Původní představa byla, že budu na kabátě nosit placku. Změním si profilovku na Facebooku. Případně vylepím pár plakátů. 






Inu, realita je trochu jiná. Zapojili jsme se celá rodina. Když píšu celá, myslím celá. I s dětmi. Pavlem teď momentálně dost žijem. Neděláme žádné světoborné věci - rozdáváme propagační materiály na ulici, roznášíme novoročenky do schránek, sem tam přispějem do Facebookové diskuze a já teď poslední dny trochu pomáhám v koordinaci jihomoravských dobrovolníků. A stříhám tyrkysovou látky na šály. Ale ono s dětmi se i velmi jednoduché činnosti, jako obvolat deset lidí s otázkou, jestli k nim dorazila péefka, mohou snadno proměnit v činnosti náročné. Protože zrovna když potřebujete volat, děti taky něco potřebují, a ideálně právě ten telefon, ze kterého voláte... 

Musím si někdy dávat pozor, abych to nepřešvihla. Nepřecenila svoje/naše síly. Nezahrabala se příliš do diskuzí a formulace komentářů. Našla si čas na děti, pletení, odpočinek. A občas zvažuju, jestli tohle namočení se do politiky vůbec bylo správným krokem. Je dost zvláštní pocit vnímat ochladnutí, které často nastane, když mezi lidmi vytáhneme téma volby. Nebo stát na ulici, nabízet letáčky a vidět, jak kolemjdoucí dělají, že tam nejsme. Jakoby část té špíny, kterou politika pro spoustu lidí představuje, dopadala i na nás. 

Zároveň ale vnímám, že tahle práce má smysl. Smysl, který jsem potřebovala. Čím víc poznávám Pavla Fischera, z videí, článků, diskuzí, tím víc vnímám, že jsme si vybrali dobře (i když samozřejmě i on má své chyby). Vlastně mi ten člověk přijde dobrý natolik, že - pokud by se nestal prezidentem - bych s ním ráda dál nějak spolupracovala, učila se od něj. Taky mě obrovsky baví ta velká energie, radost, nadšení a kreativita mezi dobrovolníky. Tady je Facebook neocenitelný pomocník, místo nejen koordinace, ale i sdílení a motivace. A vidět, kolik lidí dělá dobrovolně a s radostí to stejné, co já (a nebo ještě mnohem víc), protože tomu věří, je prostě super. 
 



Komentáře

  1. Jste skvělí, jak jste se do toho opřeli. A ty návleky jsou super.

    OdpovědětVymazat
  2. Husty! Co děcka, baví je to? Nakonec to taky hodím Fischerovi, původně jsem chtěla Drahoše, ale má trochu moc sucharskej předvolební klip :))) A na strategické řešení bude nejspíš prostor v druhém kole :) Hlavně ať se der Fossil aus Tschechien se vrátí zpátky do hor!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děcka jak kdy, poslední týden už pro ně byl náročný, ale daly to dobře... do kampaně Drahoše se moc nezapojujem, zatím jenom nosím placku, takže mají děti konečně klídek.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Steek

Vlaštovky

Můj minimalistický šatník