Dětská katecheze - Slavnost Ježíše Krista Krále

Poslední dobou moc nepíšu... není čas. Dělám pořád něco (a nebo prokrastinuju na Facebooku), hlavně jsme se ale zapojili do dění v naší nové farnosti. V té farnosti, kde nás při prvním příchodu v půlce srpna přivítala nástěnka o silentiu, už se teď cítíme doslova jako doma. I nástěnku jsme pomáhali změnit na jinou, přívětivější :) A Radovánek už vydrží celou nedělní mši v kostele! A já jsem se přihlásila mezi maminky, které jednou za čas vedou dětské katecheze během kázání. Jednu jsem zatím vedla, druhou chystám. Baví mě to, dost. Hlavně samotná příprava. Abych neříkala dětem blbosti, musím svoje dost intuitivní porozumění dané věci převést do slov. Hledám si materiály na internetu, přemýšlím, modlím se, konzuluju s Tomem... Dost si toho sama uvědomím. A tady bych si ráda odkládala hotové katecheze, jako připomenutí pro sebe a třeba i inspiraci pro ostatní?

Skupinka dětí, které se na katecheze scházejí, je dost rozmanitá, cca od 2 do 8 let. Ti menší neposlouchají a když se delší dobu mluví, začnou se nudit. Na otázky odpovídají zejména ti větší - od 6 let výš. Na začátek je dobré zařadit aktivitu fakt pro všechny, a osvědčují se ukazovací písničky. Takže - i když bych to do sebe nikdy neřekla - jsem se dala do vymýšlení ukazovačky k jedné naší oblíbené dětské chvále, co napsali naši kamarádi.

Po rozcvičce jsem znovu přečetla evangelium v lehce zjednodušené dětské verzi, odtud . Pak jsem se ptala dětí:
- Na co se ptal Pilát Ježíše?
- Co mu řekl Ježíš? Je tedy Ježíš král?
- Jak to, že to Pilát nepoznal? Proč se musel ptát?
- Co znamená, že Boží království "není z tohoto světa"?

Děti si měly představit, jak vypadá království, které znají třeba z pohádek, a a porovnávat s královstvím Božím. Potřebovaly dost pomáhat, většinou jsem musela říct nějaký atribut světského království, a pak se ptát: Jak je tohle v Božím království?

Některé rozdíly:

Světské království:                                         Království Boží

- má území, hranice                                       - zahrnuje celou zemi i nebe; jeho hranice prochází                                                                                   lidskými srdci
- platí tu zákony                                             - zákon lásky
- král si nechává sloužit                                 - je služebníkem všech, vydal za ně život
- omezená moc                                               - všemohoucí, vládce nebe i země
- může a nemusí mít rád svůj lid                   - miluje nás => důvěra, žádný strach
- královská koruna                                         - koruna trnová (utrpení, smrt) i královská (vítězství nad
                                                                         smrtí
- rozšiřuje se často násilím, má vojsko          - šíří se tím, že druhé milujeme (skutky) a říkáme jim o                                                                             Ježíši v moci Ducha
- je pro uričtý národ                                        - je pro všechny
- má poddané                                                  - má děti - Boží, Královské dcery a syny
- trůny ze zlata                                                - trůní v lidských srdcích (my máme zářit)
- sláva na zemi                                                - sláva v nebi

Nestihli jsme zdaleka probrat všechny rozdíly, menší děti se začínaly vrtět a povídat, takže jsme přešli k aktivitě. Děti se rozdělily do 3 skupin přibližně po 8, dostaly pastelky a čtvrtky s předkresleným velkým srdcem a Ježíšem uprostřed - mapy Božího království. A měly za úkol se na mapu nakreslit. Myslím, že je to docela bavilo. Můj nejoblíbenější moment: když se tři větší kluci začali dohadovat, kdo z nich je (v Božím králosvství) největší :D










Na závěr jsme rozdávali dáreček - zápichy do květináče ve tvaru srdíčka s nakreslenou korunou. Odznaky Božího království. A děti pak měly říct, že jsou prince/princezna, plus své jméno. Princezna Verunka, princ Radovan... ...  Tady se zapojily i ty menší.
















Kdyby zbyl čas, měla jsem ještě připravené otázky:
- Mluví se o Božím království v modlitbě Otčenáš?
- Jak můžeme my přispět k tomu, aby Boží království přišlo? 


Je mi jasné, že ty rozdíly napsané výše jsou dost zjednodušené a že o Božím království často platí "to i ono". Je mi jasné, že ne všechno zatím dobře chápu... Takže kritické komentáře vítám.









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vlaštovky

Steek

Můj minimalistický šatník